15 jul, 2024

Elektrisch Koken: De overstap naar koken zonder gas

Elektrisch koken als duurzame en moderne keuze

Elektrisch koken wint snel aan populariteit als een duurzaam, veilig en efficiënt alternatief voor koken op gas. En met een goede reden: de afgelopen jaren hebben we een flinke stijging gezien in gasprijzen, en tegelijkertijd groeit het besef dat we duurzamer moeten leven. Steeds meer huishoudens maken daarom de overstap naar elektrisch koken. In deze blog duiken we in de voordelen van elektrisch koken en hoe SN Elektrotechniek u kan helpen bij deze overstap. De overstap is namelijk vaak eenvoudiger en betaalbaarder dan de meeste mensen denken.

Wat verstaan we onder elektrisch koken?

Elektrisch koken betekent simpelweg het gebruik van elektriciteit om te koken in plaats van gas. Dit kan worden gedaan met verschillende soorten kookplaten, zoals traditionele elektrische kookplaten, keramische kookplaten, en inductiekookplaten. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Maar vandaag de dag is inductie de standaard vorm van elektrisch koken.

Inductiekookplaten werken door een elektromagnetisch veld te genereren. Wanneer je hier een geschikte pan op zet, wordt deze heet. De kookplaat zelf wordt niet verwarmd, wat zorgt voor snelle en efficiënte kookresultaten.

Traditionele elektrische kookplaten gebruiken een elektrische stroom om de kookoppervlakken te verwarmen, wat minder direct en minder efficiënt is.

De voordelen van elektrisch koken

Elektrisch koken biedt tal van voordelen die bijdragen aan een efficiënter en veiliger kookproces, en het is ook beter voor het milieu. Laten we eens kijken naar de drie belangrijkste voordelen:

1: Kostenbesparing en efficiëntie

U bespaart op de lange termijn aanzienlijk op uw energiekosten door over te stappen naar elektrisch koken. Elektrische kookplaten, vooral inductieplaten, zijn zeer efficiënt en verbruiken minder energie dan gasfornuizen. Ze verwarmen sneller en bieden een nauwkeurige temperatuurregeling.

2: Veiligheid

Elektrische kookplaten hebben geen open vlammen, waardoor ze veiliger zijn in gebruik, vooral in huishoudens met kinderen. Er is minder kans op brand en de kookplaten koelen snel af na gebruik, wat het risico op brandwonden vermindert.

3: Duurzaamheid

Door over te stappen op elektrisch koken, vermindert u uw afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Elektriciteit kan worden opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonne-energie, wat bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

Inductiekoken vs. traditionele elektrische kookplaten

Bij elektrisch koken zijn er verschillende opties beschikbaar, maar inductiekoken is tegenwoordig de populairste keuze. Hieronder de verschillen tussen de soorten kookplaten.

Inductiekookplaten

 • Werking: Inductiekookplaten werken door middel van een magnetisch veld dat direct de pan verwarmt, in plaats van de kookplaat zelf.
 • Efficiëntie: Ze zijn zeer efficiënt omdat er minder warmte verloren gaat. Het koken is sneller en preciezer. Verder is koken op inductie erg vergelijkbaar met koken op gas.
 • Veiligheid: De kookplaat zelf blijft relatief koel, waardoor het risico op brandwonden kleiner is.
 

Andere soorten elektrische kookplaten

 • Werking: Deze kookplaten gebruiken een verwarmingselement om de kookplaat op te warmen, die vervolgens de pan verwarmt.
 • Efficiëntie: Minder efficiënt dan inductiekookplaten, omdat er meer warmte verloren gaat tijdens het proces.
 • Veiligheid: De kookplaat blijft heet na het gebruik, wat het risico op brandwonden verhoogt.

 

Groepenkast installatie

Waarom S.N. Elektrotechniek

Al 15 jaar zijn wij een betrouwbare partner in alle elektrotechnische oplossingen. Als elektricien in Heerhugowaard en omgeving zetten wij ons dagelijks in om zowel particulieren als kleine bedrijven van dienst te zijn. Wij onderscheiden ons door onze persoonlijke aanpak, nazorg, stiptheid en onze transparante prijzen. Zo weet u altijd vooraf waar u aan toe bent. Of het nu gaat om onderhoud of een compleet nieuwe installatie, wij staan voor u klaar.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor uitgebreid advies.

Hoe je kunt overstappen naar elektrisch koken?

Bij het overstappen naar elektrisch koken komen een aantal technische aspecten kijken. Het is belangrijk om te weten of uw huidige elektrische installatie deze overstap aankan. Hier komt SN Elektrotechniek in beeld. We bieden een uitgebreide dienstverlening om ervoor te zorgen dat de overstap zo gemakkelijk mogelijk verloopt.

Groepenkast Uitbreiden

Een van de eerste stappen bij de overstap naar elektrisch koken is het controleren van uw groepenkast. Elektrische kookplaten, vooral inductieplaten, vereisen vaak een aparte elektriciteitsgroep vanwege hun hoge stroomverbruik. Wij kijken naar het totale vermogen dat uw groepenkast aankan en adviseren of het nodig is de groepenkast om te zetten naar bijvoorbeeld een 3-fase-groepenkast. Indien nodig kunnen wij uw groepenkast uitbreiden en aanpassen zodat deze voldoet aan de vereisten van uw nieuwe kookplaat. Houd er wel rekening mee dat wanneer de groepenkast wordt omgezet, dit ook bij de netbeheerder moet worden aangepast. Onder de veelgestelde vragen vind u uitgebreide informatie hierover. Tevens kunnen wij u ook altijd adviseren en ondersteunen bij deze overstap.

Nieuwe Aansluitingen Aanleggen

Naast het uitbreiden van de groepenkast, moet er vaak ook een nieuwe elektrische aansluiting worden aangelegd voor de elektrische kookplaat. Wij zorgen ervoor dat de juiste kabels en stopcontacten worden geïnstalleerd, inclusief het aanleggen van kabels en het leveren en plaatsen van een Perilex-stopcontact.

Waarom Kiezen voor SN Elektrotechniek?

Al 15 jaar zijn wij een betrouwbare partner in alle elektrotechnische oplossingen. Wij zetten ons dagelijks in om zowel particulieren als kleine bedrijven van dienst te zijn. Door de jaren heen hebben wij al vele lovende reviews mogen ontvangen. Wij onderscheiden ons onder andere door:

 • Persoonlijke Aandacht: Wij luisteren naar uw wensen en bieden maatwerkoplossingen die perfect aansluiten bij uw behoeften.
 • Transparante Prijzen: We bieden duidelijke en eerlijke prijsopgaven, zodat u precies weet waar u aan toe bent.
 • Complete Oplossingen: Wij kijken altijd naar het complete plaatje. Zo weet u altijd vooraf waar u aan toe bent en heeft u een vast aanspreekpunt.
 • Nazorg en Garantie: Wij bieden garantie op al onze werkzaamheden, zodat u verzekerd bent van topkwaliteit en betrouwbaarheid. Na de installatie bieden we garantie en blijven bereikbaar via WhatsApp voor vragen of problemen.

Bij het overstappen naar elektrisch koken is het van groot belang om te weten of uw huidige elektrische installatie deze overstap aankan. SN Elektrotechniek helpt u hierbij door een complete installatie en eventuele uitbreiding van uw groepenkast aan te bieden. Dit alles is al mogelijk vanaf €370.


Elektrisch koken in de praktijk

U vraagt zich misschien af of het lastiger is om elektrisch te koken. Of hoe het straks precies allemaal werkt. Dit begrijpen wij heel goed, daarom enkele tips en uitleg over de praktijk van elektrisch koken.

 • Recepten: Veel recepten die oorspronkelijk zijn geschreven voor gasfornuizen kunnen gemakkelijk worden aangepast voor elektrische kookplaten. Koken op inductie biedt bijna dezelfde ervaring als koken op gas. Hierdoor zult u snel gewend zijn aan koken op inductie en maakt het de overstap makkelijk.
 • Energieverbruik: Huishoudens die zijn overgestapt op elektrisch koken melden vaak een lager energieverbruik en lagere energierekeningen, vooral wanneer ze gebruik maken van groene stroom.
 • Onderhoud: Elektrische kookplaten zijn meestal makkelijker schoon te maken dan gasfornuizen. Een simpele veeg met een vochtige doek is vaak voldoende om gemorste etenswaren te verwijderen. Het is aan te raden de kookplaat één keer per week schoon te maken met een speciale hiervoor bedoeld schoonmaakmiddel. Dit verlengt de levensduur van de kookplaat aanzienlijk.

Conclusie

Elektrisch koken is de toekomst. Met de stijgende gasprijzen en de groeiende behoefte aan duurzaamheid is het een slimme keuze om nu de overstap te maken. SN Elektrotechniek staat klaar om u te helpen bij elke stap van dit proces, van het uitbreiden van uw groepenkast tot het installeren van uw nieuwe elektrische kookplaat. Wij bieden complete oplossingen tegen betaalbare prijzen, vanaf €370 kunt u ook al de overstap maken. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen helpen om over te stappen naar koken zonder gas.

Veel gestelde vragen

Het bepalen of uw groepenkast moet worden uitgebreid, hangt af van meerdere factoren. Wij beoordelen bijvoorbeeld of uw huidige groepenkast voldoende groepen heeft om de extra belasting van een elektrische kookplaat te ondersteunen en kijken ook naar het totale vermogen dat uw groepenkast aankan.

Een voorbeeld: Stel dat u een 1-fase groepenkast heeft die op 35 ampère is afgezekerd. Het totale vermogen dat uw groepenkast kan ondersteunen, is dan 8000 watt (230 volt x 35 ampère = 8000 watt). Als u een elektrische kookplaat toevoegt (die vaak 4000 watt verbruikt, omdat niet alle zones tegelijk worden gebruikt), en tegelijkertijd een droger (2000 watt) en een wasmachine (2000 watt) gebruikt, overschrijdt u de maximale capaciteit van de groepenkast.

In dit geval raden wij aan om de groepenkast uit te breiden naar een 3-fase groepenkast. Dit zorgt ervoor dat er voldoende vermogen beschikbaar is om meerdere apparaten tegelijkertijd te gebruiken zonder overbelasting.

Het is echter altijd uw keuze of u de groepenkast wel of niet laat uitbreiden. Als u de apparaten niet tegelijkertijd gebruikt, kan het lang goed gaan met de bestaande installatie. Wij bieden advies op maat, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen die past bij uw specifieke situatie.

Overstappen naar een 3-fase-groepenkast is een proces dat enkele stappen en professionele hulp vereist. Hier is hoe u dit kunt doen:

 • Aanvraag bij de netbeheerder: Om over te stappen naar een 3-fase-groepenkast, moet u een aanvraag indienen bij uw netbeheerder. Dit kan via mijnaansluiting.nl of door contact op te nemen met uw netbeheerder, zoals Liander. Zij rekenen kosten voor de aanpassing, vaak rond de €300, en zullen een nieuwe slimme meter installeren die geschikt is voor 3-fase stroom.
 • Installatie van een 3-fase hoofdschakelaar: Wij installeren een 3-fase hoofdschakelaar in uw groepenkast. Dit is essentieel voor de veilige en efficiënte werking van uw elektrische apparatuur. De kosten voor deze installatie bedragen €180 inclusief BTW.
 • Uitbreiding van de groepenkast: Indien nodig breiden wij uw groepenkast uit door extra groepen toe te voegen en zorgen ervoor dat alle bedrading en beveiligingscomponenten correct zijn geïnstalleerd.
 • Controle en test: Na de installatie voeren we uitgebreide tests uit om te garanderen dat uw nieuwe 3-fase-groepenkast veilig en correct functioneert. We zorgen ervoor dat alles aan de laatste normen voldoet en dat u zonder zorgen uw elektrische apparatuur kunt gebruiken.
 • Nazorg en ondersteuning: Na de installatie bieden we garantie op ons werk en blijven we bereikbaar voor eventuele vragen of problemen. U kunt altijd contact met ons opnemen via WhatsApp voor snelle ondersteuning.

 

Wij zorgen ervoor dat uw overstap naar een 3-fase-groepenkast soepel en probleemloos verloopt, zodat u kunt genieten van een betrouwbare en efficiënte elektrische installatie in uw woning.

 

De volledige installatie duurt meestal niet langer dan 3 uur. Tevens hanteren wij geen lange wachttijden en proberen wij altijd binnen 1-2 weken een afspraak met u in te plannen voor de installatie.

Voor de meeste klussen kunnen wij binnen twee weken een afspraak inplannen. Neem contact met ons op om de beschikbaarheid te checken en een afspraak te maken.

Ja, al onze diensten komen met een twee jarige garantie op de werkzaamheden. Op producten zit de standaard fabrieksgarantie. Dit verzekert u van kwaliteit en betrouwbaarheid bij al onze elektrotechnische werkzaamheden.

Nee, wij vragen geen aanbetaling. U betaalt na elke gewerkte dag voor de verrichte werkzaamheden, wat voor transparantie en wederzijds vertrouwen zorgt.

Nee, wij vragen u om foto’s van de situatie te sturen. Voor de meeste klussen is aan de hand van foto’s en aangeleverde informatie de prijs te bepalen. Voor grotere projecten komen we graag kosteloos persoonlijk langs om een goed beeld te krijgen en u het beste advies te geven. Zo hoeven wij geen schouwingskosten te rekenen.